Blog

Palety H1 czyli tzw. higieniczne to bardzo wytrzymałe palety, które są dopuszczone do bezpośrednich kontaktów z żywnością i idealnie można je użyć do składowania produktów spożywczych, tj. wędliny czy warzywa. Paleta H1 idealnie sprawdzi się także w branży farmaceutycznej. Jej unikalna konstrukcja umożliwia udźwig ładunku aż do 5 tys. kg. Jest doskonałą alternatywą dla bardzo ciężkich palet z drewna, ponieważ palety higieniczne ważą jedynie 18 kilogramów, dzięki temu znacząco można zredukować koszt transportu lotniczego lub morskiego.

Transport żywności dzięki paletom higienicznym

Palety H1 zostały zrobione z wysokiej jakości plastiku HDPE, który jest odporny na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych. Odporność jest na poziomie: -40°C, aż do 70°C. Budowa palety zabezpieczy produkt przed nieplanowanym przemieszczeniem lub ześlizgnięciem. Płoty palety higienicznej umożliwia na prostą oraz łatwą współprace z wszystkimi wózkami widłowymi. Znormalizowane wymiary palety H1 ułatwiają także transport pojemników typu euronorm. Niewątpliwie zaletami palety typu H1 są: Łatwość w utrzymywaniu czystości, odporność na wysoką oraz niską temperaturę, nośność statyczna aż do pięciu ton, a także wysoka odporność na uszkodzenia.

Jak wybrać paletę higieniczną ?

Najlepszym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na produkt firmy, która cieszy się wysoką renomą w branży spożywczej. Jakość palety ma niesamowicie ogromne znaczenie, bo to na niej umieszczana jest żywność, która spoczywać może dużo czasu. Zarówno w magazynie jak i podczas drogi do sklepów lub restauracji. Z takich właśnie względów warto postawić na zainwestowanie w solidny produkt. Paleta H1 jest najlepszym rozwiązaniem i dzięki takiej właśnie palecie, możemy być spokojni o produkty, które na niej spoczywają. Warto podkreślić, że należy wybrać odpowiednie wymiary oraz strukturę palet. Najlepszym sposobem będzie postawienie na pełną paletę, z małą ilością żłobień oraz rowków. Takie Palety higieniczne czyści się bardzo sprawnie oraz skutecznie. Nie są one także narażone na powstawanie różnego rodzaju grzybów lub pleśni, bo mogłoby nieść poważne konsekwencje dla jakości żywności umieszczonej na palecie. Palety takowe powinny cechować się także dużą stabilnością i powinny być tak zbudowany, aby można było ułożyć żywność w pionie, co pozwoli na zaoszczędzenie powierzchni magazynu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *