Transport produktów spożywczych wymaga przestrzegania specyficznych warunków transportowych, a także zastosowania specjalnych pojemników, w których produkty spożywcze będą przewożone. Jednym z najczęściej wykorzystywanych opakowań transportowych są skrzynie na mięso.
Specjalna prepravka na mäso pozwala na transport krajowy i międzynarodowy produktów, które ulegają szybkiemu rozkładaniu się. Ze względu na tak specyficzne właściwości, konieczne jest też zastosowanie specjalnych pojemników. Dlatego też, do transportu produktów mięsnych wykorzystuje się specjalne skrzynie, zazwyczaj są to skrzynie plastikowe wykonane z tworzyw sztucznych.
Transport trudnych produktów
Transport produktów szybko rozkładających się wymaga zastosowania specjalnych pojemników, a także zapewnienia optymalnych warunków przez cały czas transportu. Idealne pojemniki do transportu produktów spożywczych powinny zapewnić bezpieczeństwo przewożonego ładunku, a także możliwość łatwego załadunku i rozładunku towarów.
Skrzynia na mięso
Jednym z najpopularniejszych pojemników wykorzystywanych do transportu żywności są pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego. W przypadku dużych transportów doskonale sprawdzą się pojemniki o dużej objętości, A tu najpopularniejszym materiałem produkcyjnym jest stal nierdzewna. Mniejsze skrzynki, które również doskonale odnajdują się w transporcie produktów spożywczych zwykle wykonane są z tworzywa sztucznego. Powodem zastosowania takiego materiału do produkcji skrzyń np. na mięso, jest ich niższa waga przy jednoczesnym zachowaniu dobrych właściwości mechanicznych, a także dużo niższych kosztów produkcji.
Pojemniki na mięso wykonane z tworzyw sztucznych mają bardzo dużo zalet. Po pierwsze są dużo lżejsze niż te wykonane ze stali nierdzewnej, a po drugie ich ogromną zaletą jest łatwa konserwacja. Nowoczesne skrzynie na mięso wykonane są z bardzo trwałych tworzyw sztucznych, które są odporne na tłuszcze i inne zabrudzenia, a to z kolei umożliwia czyszczenie skrzynek w konwencjonalny sposób w strumieniu wody. Kolejną zaletą skrzynek na mięso z tworzywa sztucznego jest możliwość otrzymania niższej wagi skrzynki przy jednoczesnym zachowaniu grubszej ścianki skrzynki, co sprawia, że skrzynię są wystarczająco sztywne, aby ich kształt nie zmienił się podczas użytkowania.